Det spinnes og det farges garn!!

Det spinnes og det farges garn!!

Jeg har fått dilla på plantefarging!! veldig moro, men det er litt tidkrevende siden prosessene er litt lange, men hvis man planlegger litt så går det litt mindre tid. Jeg beiser garn, merker det og legger det til siden, da vet jeg at det er beisa og i orden. Det er veldig meningsfullt og gå rett utenfor grinda å samle det du vil farge på, og det er ekstra moro å farge på det garnet jeg har spunnet selv, altså mer kortreist blir det ikke, men jeg ser at det garnet som er heimspunne tar litt dårligere farge, det er nødt til å være fordi det sitter igjen mer lanolin, det har jo bare blitt vaska i vann og med litt milo i vaskemaskinen, men allikevel er det igjen fett i det. Jeg tenker at slik er det bare, lanolin er et fantastisk stoff og det er jo det som holder sauen tørr!!

Jeg spinner garn på rokk av både kardebånd av saueull som er kardet hos Løvli Naturull i Kåfjordalen eller av ull jeg karder selv, det er det sistnevnte jeg gjør mest, det er noe med hele prosessen, jeg vet hvordan ulla var før jeg karda den fordi jeg har sortert og tatt ut de fineste delene av den for å karde å spinne. Jeg er nokså kresen på det, er ikke ulla bra, blir ikke garnet bra, den blir vanskelig å spinne og tråden bare ryker og blir tuggete og ujevn.

Har du lyst til å lære deg å spinne? det blir arrangert masse kurs rundtomkring i hele landet, er du medlem i et husflidslag så ta kontakt med de. De har ofte også mye utstyr å låne ut, her i Vågå har de masse rokker og ull som du kan bruke mot betaling. Vil du kjøpe rokk, så kan du kjøpe brukt eller ny. Det kan våre kjekt å ha en kardemaskin med sveiv, det tar ikke så lang tid som å bruke håndkarder. Ull er det nok av, bare spør en sauebonde hvis du ikke har selv. Ellers selger vi kardebånd av saueull, da slipper du å karde og sparer deg litt tid. Kardebåndene er ypperlige til å lære seg å spinne av, da kommer du fortere inn i rytmen med å trå å spinne.

Ble du inspirert?

Ha en hyggelig dag.

Tilbake til blogg

Legg igjen kommentar

vennligst kommenter, kommentarer vil bli godkjent før de publiseres.